Sakarya Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği

Sivil Toplum Kuruluşu Olarak Derneğimiz

İlk defa batıda ortaya çıkan “Sivil toplum kuruluşlarının” tarihi 19. Yüzyılın ortalarına kadar uzanmaktadır.

Köleliğe karşı ve kadın haklarının kazanılması konularında çok önemli roller oynayan Sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları Dünya silahsızlanma Konferansında en üst düzeye ulaşmıştır. Ancak bugünkü manası ile “Sivil Toplum Kuruluşu” kavramı ilk defa 1945 yılında Birleşmiş Milletler teşkilatının kuruluşu esnasında, kuruluş beyannamesinin 10. Bölümünün 71. Maddesinde devlet ve üye ülkelere ait olmayan kuruluşların danışmanlık rolü ile ilgili tanımlamada kullanılmıştır.

Sivil toplum kuruluşları oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterirler. Sivil toplum kuruluşları topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır. Siyasetle uğraşmazlar. Sivil Toplum Kuruluşları, herhangi bir devlet organından bağımsız bir şekilde özel kişilerin girişimiyle kanuni olarak kurulmuş, bölücü, ötekileştirici, ayrıştırıcı, milli ve manevi değerlere zarar verici faaliyetler yapmadan her türlü organizasyon amacıyla kullanılan örgütlerdir.

Kamu yararına kurulan Sivil toplum kuruluşları tamamen ve ya kısmen devlet organları tarafından desteklendiği durumlarda bile bünyesinde herhangi bir devlet yetkilisi bulunmadıkça kurumun Sivil toplum kuruluşu olma özelliğinin devam ettiği kabul edilir.
Sivil Toplum Kuruluşları, resmi kurumlar dışında bağımsız olarak çalışan ve üyelerini, çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kar amacı gütmeyen, gelirlerini bağışlar ve üyelik ödemeleri ile sağlayan derneklerdir. Bu dernekler topluma ve üyelerine faydalı hizmet sunmak için kurulmuş yasal topluluklardır.

İşte Sakarya Trabzonlular Kültür Ve Dayanışma Derneği de toplumla barışık olarak yaşamak, üyelerine, hemşerilerine sosyal, kültürel ve zaman zamanda ekonomik fayda sağlayarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Sakarya da yaklaşık olarak yüz altmış bin Trabzonlu yaşamaktadır. Sakarya Trabzonlular Kültür Ve Dayanışma Derneği yönetimleri üyelerinin, hemşerilerinin kötü günlerinde, cenazelerinde acılarını paylaşan, düğünlerinde onları yalnız bırakmayan ve bayramlarda bir araya gelerek dertlerini, sevinçlerini paylaşmaktadırlar.

Sakarya Trabzonlular Kültür Ve Dayanışma Derneği, verdiği hizmetlerde sadece üyelerini ve hemşerileri düşünmeden herkese kapısını açan bir insanı anlayışla Hai ti ‘de Somali’de meydana gelen depremde üyelerinden ve hemşerilerinden nakdi yardım toplayarak yardım ve bir ilki gerçekleştiren bir Sivil Toplum Kuruluşudur.

Sakarya ‘da kültür dernekleri arasında önemli bir yere sahip olan dernek üyelerinin ve hemşerilerinin desteğiyle kendi dernek binasını yaprak, dernekle pek çok kültür faaliyetleri, önemli günlerle ilgili Sakarya üniversitesinden, Sakarya dışından alanlarında uzman konuşmacılar getirerek paneller düzenleyip Sakarya halkıyla bütünleşmeyi sağladılar.
Sakarya ‘ya çeşitli illerden ve ülkelerden gelip yerleşen vatandaşlarımızın kültürüyle Trabzon kültürünü kaynaştırmak, kız alıp vererek bir bütünlük içerisinde her türlü yardımı yapmak, gençlere, yaşlılara, özürlülere değer vererek ve halkıyla beraber olmak, Sakarya Trabzonlular Kültür Ve Dayanışma Derneği için bir tutkudur.

Yörelerin Folkloru, yemekleri, giysileri, yaşam biçimleri, milli ve dini değerleri insanları birbiriyle kaynaştırmada önemli rol oynar. Sakarya Trabzonlular Derneği de, Sakarya Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Sakarya’ nın kurtuluş günlerinde ki etkinliklere katılarak, her türlü imkânlarını halkla paylaşarak Trabzon’un Folklorunu, yemeklerini ve giysileri tanıtarak bir sivil toplum kuruluşu olarak görevini yapmaktadır.

15.12.2012

Reklamlar